image/svg+xml
image/svg+xml

Zihinsel Sağlıkta Küçük Değişikliklerin Büyük Etkisi

Zihinsel Sağlıkta Küçük Değişikliklerin Büyük Etkisi

Günümüzün hızlı gelişen teknolojisinin getirdiği tempo ile zihinsel sağlımızı korumak her şeyden ve tüm zamanlardan önemli bir hale geliyor. Zihinsel sağlığımızı korumak için öncelikle duygusal zekamızı geliştirmeli ve korumalıyız. Duygusal zeka bizlere, günlük hayatımızda sıklıkla karşılaştığımız “stres” faktörünü yönetmede yardımcı olacaktır. Bunun beraberinde bir de yapmayı unutmamamız gereken zihinsel sağlık egzersizlerimiz var. Şimdi sizlere iç huzuru ve dengeyi korumak için kritik öneme sahip pratik ipuçları sunacağım:

1-Stres Yönetimi: Stres maalesef ki hayatımızın her alanında bizi buluyor ve biz istemesek de hayatımızı ele geçirebiliyor. Bu noktada bize düşen görev, stresin bizi değil, bizim stresi yönetmemizdir. Peki bunun için neler yapabiliriz? Anlık stres durumlarında derinden ve yavaşça bir nefes almak sizi oldukça rahatlatacaktır. Bu basit egzersiz stresinizi yönetebilmeniz adına oldukça önemli bir aşama. Acaba bizler kendi kendimizi strese sokuyor olabilir miyiz? Günlük görevlerinizi planlayıp önceliklerinize göre hareket ediyor musunuz? Cevabınız “hayır” ise stresinizden önce zamanınızı yönetmeyi öğrenmelisiniz. Pekala bunlara rağmen gerçekten çok stresli bir yapınız varsa veya çok stresli bir işiniz varsa fiziksel aktiviteleri hayat standartınız haline getirmenizi öneririm. Bunun için yürüyüş, koşu ve yoga gibi aktiviteler yaparak stresinizi azaltabilir ve zihinsel sağlığınızı güçlendirebilirsiniz. Sporu yaşam standartı haline getirmiş birisi olarak söylüyorum ki, inanın bana günde bir saat spor yapmak size hiçbir şey kaybettirmediği gibi çok şey kazandırıyor.

2-Duygusal Zeka: Yazımın başında da bahsettiğim gibi duygusal zeka günümüzde çok önemli bir konuma geldi. Peki nedir bu duygusal zeka? Duygusal zeka duygularımızı tanıma, anlama ve yönetme becerisidir. Duygusal zekanızı geliştirmek için işe öncelikle kendi duygularınızı tanımakla başlamalısınız. Kendi duygularınızın nereden ve neden geldiğini, nasıl etkilendiğini anlarsanız duygusal farkındalığınız artar ve bilinçlenirsiniz. Duygusal zekanızı geliştirmek için ikinci olarak yapmanız gereken şey ise empati kurmak. Empati konusunda genellikle karşı tarafı empati kurmadığı için suçlarız. Peki siz empati kuruyor musunuz? Duygusal zekanızı geliştirmek istiyorsanız, kurmalısınız. Empati kurarak kendimizden sonra başkalarının duygularını tanıyıp anlayıp onlara saygı gösteririz. Bu sayede insan ilişkilerimiz de güçlenir ve insanlarla ne kadar iyi ilişkiler kurarsak hayatta da o kadar az stres anlarıyla karşılaşırız.

Pekala, genel olarak yazımı özetleyecek olursam, stresli anlarınızda ilk önce o anı fark edip kabul edin ve sakin kalmaya çalışın. Sakin kalmaya çalışırken nefes egzersizlerini mutlaka deneyin. Günde bir saat sporun yanında sabah uyandığınızda, rahatlatıcı bir müzik açıp birkaç dakika meditasyon yapın ve odaklanın. Çoğu kişiden duyduğunuz o şey doğru! Boş zamanlarınızda bulmaca çözün veya yeni bir beceri kazanın. Stresin en çok zarar verdiği beyninizin sağlığını korumanız için oldukça önemli çünkü 

Unutmayın! Küçük adımlar büyük farklar yaratabilir. Bol zihin sağlıklı, iyi günler dilerim.

16 Temmuz 2024
Rahime ERYILMAZ

Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi

Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü

                                                                                    Sosyal Bilgiler Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğrencisi

   




  • Öğrenciler İçin Eğitim İhtiyaç Analizi Raporu

  • Siz, Hiç İç Dünyanız İle Sohbet Ettiniz Mi?

  • Dijital obez miyim?

  • Eğiticilerin Uyum Eğitimi için İhtiyaç Analizi

  • Eğiticilerin Gelişimi için İhtiyaç Analizi Raporu

  • Güvenlikli ve Korumalı Bir Uzaktan Program Yükleme (OTA) Hizmeti Sistemi

  • Modern Liderlik ve EFQM Mükemmellik Modeli Arasındaki İlişkiye Bir Bakış

  • Danışma Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi

  • Zihinsel Sağlıkta Küçük Değişikliklerin Büyük Etkisi

  • Edebiyatın Bireyin Duygu Eğitimindeki Yeri