Modern Liderlik ve EFQM Mükemmellik Modeli Arasındaki İlişkiye Bir Bakış

Modern Liderlik ve EFQM (European Foundation for Quality Management) Mükemmellik Modeli Arasındaki İlişkiye Bir Bakış

Kurumların sürekli iyileşme, mükemmeliyet ve sürdürülebilir başarıya ulaşma yolculuklarında liderlik kritik bir role sahiptir. EFQM modeli ise, bir organizasyonun performansını değerlendirmek ve iyileştirmek için kullanılan kapsamlı bir çerçevedir. EFQM Mükemmellik Modeli'nde liderlik boyutu, organizasyonun vizyonunu, misyonunu ve temel değerlerini oluşturma ve yayma sürecini kapsar. Burada en ince nokta kurumların “sürdürülebilir mükemmelliğe” ulaşmalarını sağlamak ve mükemmelliği geliştirmektir.

EFQM Modeli, kalite yönetiminde bütünsel ve kapsamlı bir yaklaşım sunarak organizasyonların rekabet avantajı elde etmelerini ve sürdürülebilir başarıyı yakalamalarını sağlar. EFQM Modeli ile liderlerin organizasyonel başarıya olan katkıları ve liderliğin organizasyonel mükemmelliğe ulaşmadaki kritik rolü vurgulanır. Bu model, liderlerin stratejik vizyon oluşturma, çalışanları motive etme, yenilikçi yaklaşımlar geliştirme ve sürekli iyileştirme kültürü yaratma konularındaki önemini ortaya koyar. EFQM Modeli’nin etkili bir şekilde uygulanması, liderlerin etkin yönlendirmesi ve kararlılığı ile mümkün olur.

EFQM Modeli, kurumlara çeşitli alanlarda önemli katkılar sağlar. Süreçlerini ve performanslarını sistematik olarak değerlendirme ve iyileştirme imkanı sunar. Tüm paydaşları dikkate alarak kapsamlı bir değerlendirme yapar. Sürekli iyileştirme kültürünü benimsemelerini teşvik eder. Uzun vadeli stratejilerini belirlemelerine ve uygulamalarına yardımcı olur. Etkin yönetim ve iyileştirme süreçleri sayesinde organizasyonların performansını artırır.

Bu bağlamda bakıldığında, modern liderlik ile EFQM modeli arasında temel sayılabilecek ilişkiler:

• Modern liderler, açık bir vizyon ve strateji belirler ve bunu tüm organizasyonla paylaşır. Onlar, değişim yönetimi ve yenilikçilik konularında öncüdürler.
  • EFQM modelinin "Liderlik" kriteri, liderlerin organizasyonun misyon, vizyon ve değerlerini nasıl belirlediğini ve yaydığını değerlendirir. Bu kriter, liderlerin stratejik yönlendirme ve sürdürülebilir başarı için gerekli olan liderlik yetkinliklerini nasıl uyguladıklarını inceler.
  • Modern liderler, güçlü bir organizasyon kültürü oluşturur ve organizasyonun değerlerine uygun davranışları teşvik eder. Ekip üyelerini motive eder ve onların yeteneklerini geliştirir.
  • EFQM, organizasyonun kültürünü ve değerlerini nasıl yapılandırdığını, liderlerin bu kültürü nasıl benimsediğini ve yaydığını değerlendirir. Bu model, liderlerin çalışanlar üzerinde nasıl bir etki bıraktığını ve onların gelişimine nasıl katkıda bulunduğunu da inceler.
  • Modern liderler, insan odaklıdır ve çalışanların katılımını, memnuniyetini ve bağlılığını önemser. Ekip çalışmasını teşvik eder ve çalışanların yeteneklerini en üst düzeye çıkarmaya çalışır.
  • EFQM, liderlerin insan yönetimi ve çalışan katılımı konusundaki yaklaşımlarını değerlendirir. Bu model, çalışanların nasıl desteklendiğini, gelişim fırsatlarının nasıl sağlandığını ve çalışan katılımının nasıl teşvik edildiğini inceler.
  • Modern liderler, performans yönetimi süreçlerini etkili bir şekilde yönetir ve sürekli geri bildirim sağlar. Performans hedefleri belirler ve çalışanların bu hedeflere ulaşmalarını destekler.
  • EFQM, liderlerin performans yönetimi ve geri bildirim süreçlerini nasıl uyguladığını değerlendirir. Bu model, performans göstergelerinin belirlenmesi, izlenmesi ve iyileştirilmesi konusundaki liderlik rolünü inceler.
  • Modern liderler, sürekli iyileştirme ve yenilikçiliği teşvik eder. Değişim yönetimi süreçlerini etkin bir şekilde yönetir ve organizasyonun adaptasyon yeteneğini artırır.
  • EFQM, liderlerin sürekli iyileştirme ve yenilikçilik konusundaki yaklaşımlarını değerlendirir. Bu model, liderlerin nasıl yenilikçi fikirleri teşvik ettiğini ve organizasyonun performansını nasıl sürekli olarak iyileştirdiğini inceler.
  • Modern liderler, toplum ve çevreye karşı sorumluluklarını bilir ve bu doğrultuda hareket eder. Sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk projelerine önem verir.
  • EFQM, liderlerin toplum ve çevreye katkı konusundaki yaklaşımlarını değerlendirir. Bu model, liderlerin organizasyonun sosyal sorumluluk projelerine nasıl katkıda bulunduğunu ve çevresel sürdürülebilirlik konusundaki performansını inceler.

Sonuç itibariyle, modern liderlik ve EFQM modeli organizasyonların mükemmeliyete ulaşma yolculuğunda birbirini tamamlayan önemli unsurlardır. EFQM modeli, liderlerin stratejik yönlendirme, kültür oluşturma, insan yönetimi ve sürekli iyileştirme konusundaki rollerini ve katkılarını değerlendiren kapsamlı bir çerçeve sunar. Buradan varılacak en önemli nokta ise, liderler mükemmellik kültürünü kurumun insan kaynağıyla sağlamlaştırır. Çalışanlarını liyakat esasını dikkate alarak zamanında ve uygun biçimde takdir eder ve ödüllendirir. Kurumsal gelişimi, aidiyeti ve sürekliliği ilerletmek amacıyla inovatif düşünce biçimlerini destekler ve fırsat eşitliği sağlamada etkin rol oynar.

8 Ağustos 2024
Yüksek Lisans Öğrencisi, Ebru DEMİR