image/svg+xml
image/svg+xml

Güvenlikli ve Korumalı Bir Uzaktan Program Yükleme (OTA) Hizmeti Sistemi


Günümüzde kullanılan teknolojilerden biri olan Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojisi, internete bağlı bilgi alışverişi yapabilen nesneleri bir arada tutan bir ağ ve bu nesnelerin yönetimine katkıda bulunan yazılım destekli bir sistemin oluşumudur. Bu gibi teknolojileri kullanarak bir sistem geliştirmek ve uygulamak bazı kolaylıklar ve avantajlar sağlar.

Son zamanlarda IoT aygıtlarının kullanımının artmasıyla, oluşturulacak sistemler için bu aygıtların yönetim ve güncelleme işlemleri daha karmaşık hale gelmektedir. IoT cihazları, sürekli olarak yeni yazılım ya da güncellemeler gerektirir ve bu işlemleri  uzaktan ve güvenli bir şekilde gerçekleştirebilmek bu sistemler için çok önemlidir. İşte burada, Uzaktan Program Yükleme (OTA) Hizmeti Sistemi devreye giriyor.

OTA Hizmeti Sistemi Nedir?
Uzaktan Program Yükleme (OTA) Hizmeti Sistemi, belirli bir ortamdaki akıllı uçbirimlere, nesnelerin interneti (IoT) aygıtlarına yeni program yükleme, sistemi izleme ve yönetme işlemini firma adına güvenlikli ve korumalı bir şekilde yerine getiren bir sistemdir. Böyle bir sistem [1], [2]; hizmet yönetimi, IoT yönetimi, kullanıcılar, yöneticiler ve uçbirimlerden oluşmaktadır.

Sistemin Bileşenleri

Hizmet Yönetimi: Hizmet yönetimi, sertifikalar, yeni düğüm ekleme, düğüm çıkarma, 
sistemin bakımı ve veri tabanı gibi işlemlerden sorumludur.

IoT Yönetimi: IoT yönetimi ise uç birimleri programlama ve uç birimleri izleme görevlerine sahiptir. Hizmet ve IoT yönetimlerinin de, ayrı ayrı hizmet ve IoT yöneticileri bulunur.

Kullanıcılar: Kullanıcılar sistemi kullanabilmek için önce sisteme kayıt olmalıdır. Daha sonra kullanıcıya ait firma kaydı ve hizmet alma işlemleri yapılır.

Yöneticiler: IoT yöneticilerinin işleri, birden çok IoT yönetimlerin olması, birden çok uçbirim işlemlerinin olması, arıza ve durum bilgilerini izleme, kendisine atanmış
firmaların onayını gerçekleştirme durumunda ortaya çıkar. Bu yöneticiler, yeni bir IoT  yönetimi yaratma ve bunları firmalara bağlama, arıza ve istek bildirimlerini izleme, özet rapor çıkarma, kalp atışları izleme, veritabanı bakımı gibi işleri yapar.

Uçbirimler: Uçbirimler, uzaktan yüklenen yazılımların çalıştığı cihazlardır. Bu 
cihazlar, güvenli bölgelerde OTA işlemlerini gerçekleştirir. Uçbirim uygulama programı bir sonsuz döngü içinde çalışır. Uygulamanın kesintiye uğramaması için OTA işlemleri uçbirim uygulama programının izin verdiği güvenli bir bölgede yürütülür. Eğer bir OTA işleminde, yani yeni bir program yüklemesi yapılacaksa, uçbirim uygulama programı gerekli önlemleri alır. Örneğin, aktif çıkışlar pasif hale getirilir ve gerekli veriler alınarak saklanır. OTA işlemi, uygulama programının izin  verdiği aşamada gerçekleştirilir ve ardından sistem yeniden başlatma (reset) noktasından çalışmaya başlar.

Uzaktan Program Yükleme (OTA) Hizmeti Sistemi, IoT cihazlarının yönetimini kolaylaştıran, güvenli ve etkili bir çözümdür. Bu sistem, cihazların güncel kalmasını
sağlarken, kullanıcıların ve yöneticilerin işlerini de kolaylaştırır. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte, bu tür sistemlerin önemi daha da artacaktır.

Kaynak:

[1]. N., İncereis, “Bir Uzaktan Program Yükleme Hizmeti Tasarımı ve Uygulanması”, Danışman: B. T., Akgün, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Okan Üniversitesi, 2019.

[2]. N., İncereis, B. T., Akgün, “Bir Uzaktan Program Yükleme ve Yönetim Sistemi”, EMO Bilimsel Dergi, Volume 12, Issue 23, 21- 32, 21.06.2022.

8 Ağustos 2024
Öğretim Görevlisi Nilgün İNCEREİS

Bartın Üniversitesi 

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

   
  • Dijital dünyada karşılaştığımız tehdit: Siber zorbalık

  • Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.

  • Zaman Kumbarası: Her An Bir Yatırım

  • Hareketsizlik Pandemisi

  • BARÜ’de eğitimde kalite hedefiyle adımlar atılmaya devam ediliyor

  • Öğrenciler İçin Eğitim İhtiyaç Analizi Raporu

  • Siz, Hiç İç Dünyanız İle Sohbet Ettiniz Mi?

  • Dijital obez miyim?

  • Eğiticilerin Uyum Eğitimi için İhtiyaç Analizi

  • Eğiticilerin Gelişimi için İhtiyaç Analizi Raporu