image/svg+xml
image/svg+xml

Siz, Hiç İç Dünyanız İle Sohbet Ettiniz Mi?


Siz, Hiç İç Dünyanız İle Sohbet Ettiniz Mi?

Sihirli bir güç seçme şansım olsaydı insanların iç dünyalarını, düşüncelerini okuyabilme gücünü isterdim. Çünkü bazı insanlar göründüğü gibidir, bazısı gösteremediği gibidir. Bazısı kendini ifade edebiliyorken, bazısı sessiz kalıp anlaşılmak ister. Belki de bu güç sayesinde anlaşılmak isteyen insanlara daha fazla yardımım dokunurdu. Kendimi bildim bileli çevredeki insanları, nesneleri ve diğer canlıları hep merak etmişimdir. Özellikle çocukken, büyük insanların davranışlarının nedenini çözmeye çalışırdım. İç dünyam ile ilk sohbetim fazla merakımdan dolayı kalkıştığım işlerin olumsuz sonuçlanmaları neticesinde, sergilediğim davranışlarımın, yaramazlık olarak adlandırıldıktan sonra başladı. Kendi odama çekilip, gözlerim dolmuş şekilde, iç dünyamda sorular oluşurdu. Neden büyükler bize kızıyor? Benim bu işi iyi niyetimden yaptığımı bilmiyorlar mı? Hani büyükler her şeyi bilirdi? Acaba üzüldüğümü anladılar mı? Ya da babamla araba ile gezmeye çıktığımızda marketin yanında yaklaşırken içimden, "Babam benim dondurma sevdiğimi biliyor, acaba en sevdiğim dondurmayı almak için markete girer miyiz?".

Biraz büyüdüm, kreşe gittim. Orada en erken saatte beni eve götürmelerini istiyordum, çünkü herkesin benim annem, babamı görmesini, tanımasını istiyordum. Ebeveynlerim biraz geç kaldıklarında, tekrar iç dünyama dönüyordum. " Neden geç kaldılar?" " Onları özlediğimin farkındalar mı?" "Bugün yaşadığım tüm olayları onlara anlatmaya sabırsızlanıyorum, onlar da öyle mi?".

Sonra okul çağına geldim, bazen öğretmenler tarafından haksızlığa uğradım. İç dünyamda o zaman "Öğretmen neden kalbimi kırdı?" "Bir daha onu sevebilir miyim?" "Onun kızmasına gerek var mıydı?" "O beni tanımıyor mu?". Okul hayatını bitirip, üniversiteye geldim. Hayata adım attım. Tek başıma yaşamaya çalışmak çok zorluyordu. Hayata dair ilk kazıklar, üzücü olaylarla karşılaştım. İç dünyam çığlıklar atıyordu. "Neden insanlar böyle?" "Ben ne yapmış olabilirim ki beni üzmeye çalışıyorlar?", "Neden içten gülen insanlar çok az?" Bunlar gibi içimde sürekli nedenler ile yaşadım.

Sonuç olarak herkesin içinde sorguladığı nedenler olabilir. Bu nedenler ne cinsiyet, ne yaş, ne boy, hiç fark etmezden herkesin iç dünyasında, içindeki şehrinde yer alır. Bu yüzden çocukları küçümsemeden, büyükler ile alay etmeden, herkesin nedenlerine saygı duyulması gerektiğini düşünüyorum.

Bu yazı da kendi iç dünyamdaki sohbetlerimden bazılarını sizlerle paylaştım. 
Acaba, sizler de iç dünyanız ile sohbet ettiniz mi?


05 Eylül 2024
Yüksek Lisans Öğrencisi Ogulabat Agamyradova

Bartın Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Eğitim Bilimleri ABD, Eğitim Programları ve Öğretim

                                                                                  

   



  • Öğrenciler İçin Eğitim İhtiyaç Analizi Raporu

  • Siz, Hiç İç Dünyanız İle Sohbet Ettiniz Mi?

  • Dijital obez miyim?

  • Eğiticilerin Uyum Eğitimi için İhtiyaç Analizi

  • Eğiticilerin Gelişimi için İhtiyaç Analizi Raporu

  • Güvenlikli ve Korumalı Bir Uzaktan Program Yükleme (OTA) Hizmeti Sistemi

  • Modern Liderlik ve EFQM Mükemmellik Modeli Arasındaki İlişkiye Bir Bakış

  • Danışma Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi

  • Zihinsel Sağlıkta Küçük Değişikliklerin Büyük Etkisi

  • Edebiyatın Bireyin Duygu Eğitimindeki Yeri