image/svg+xml
image/svg+xml

Yeni Bir Yıl, Yeni Bir Sen… Neden Olmasın!

 
Yeni Bir Yıl, Yeni Bir Sen… Neden Olmasın!

                                           

Yeni bir yıl geldi, yeni umutlar, yeni planlar, yeni heyecanlar, yeni başlangıçlar…

Yeni yılı karşılarken eskisine de vefasızlık etmeyelim.  Bitişleri ve vedaları da olgunlukla kabul edelim, saygıyla uğurlayalım. Çünkü zamanın, mevsimin ya da yılın bir suçu yok. Ona olumlu ya da olumsuz anlamları yükleyen bizleriz. Yaşadıklarımız ya da yaşattıklarımız, mutluluk ya da hüzün verici olabiliyor. Kocaman bir yılı gözden geçirin, aklınıza neler geliyor?  Geri dönüp baktığınızda geçen yıl neleri fark ettiniz, neleri öğrendiniz?

Son yıllarda hem dünya çapında hem de ülkemizde çok acı olaylar yaşadık.  Evet hayatta bazı şeyleri kontrol edemiyoruz, şans, kader, kısmet, ihmal …. Fakat kontrol edebildiğimiz şeyler var.  Şimdi size sormak istiyorum ve içtenlikle cevap vermenizi bekliyorum.  Kendi hayatınıza ne kadar sahip çıktığınızı ve hayatınızı ne kadar kontrol edebildiğinizi düşünüyorsunuz? Hayatınızda neleri kontrol edebiliyorsunuz? Listesini yapın lütfen! Peki neleri kontrol edemiyorsunuz? Bunların da listesini yapın! Sonra listeleri gözden geçirip kontrol edebildikleriniz için kendinizi kutlayın.  Kontrol edemediklerinizi tekrar gözden geçirin ve bu olay ya da süreçlere ilişkin neler yapabileceğinizi düşünün. Emin olun yapabileceğiniz o kadar çok şey var ki…. Sadece hedef belirlemek ve bu hedefleri gerçekleştirmek için çalışmak gerekiyor.  Hedeflerimiz hayatın her alanında olabilir.   Akademik olarak ilerlemek, başka bir şehre taşınmak, evlenmek, çocuk sahibi olmak, yurt dışına gitmek, proje yapmak, yeni bir işe girmek, yeni bir okula başlamak vb.
           
Aramızda her yıl hedefler belirleyip bunların çoğunu başaranlar olduğu gibi hedeflerine ulaşamayanlar da var. Sizi başarılı ya da başarısız yapan nedir acaba?  Hedeflerinizin net, gerçekçi, ölçülebilir, ulaşılabilir ve zamana bağlı olması gerekir.  Ayrıca hedeflerinizi kısa, orta ve uzun vadeli hedefler olarak belirlemek de ulaşılmasını kolaylaştırır. Örnek vermek gerekirse   bir psikolojik danışman olarak bana gelip “Başarılı olmak” istiyorum derseniz, size hangi alanda başarılı olmak istiyorsunuz ve size göre ne olursa başarılı olursunuz? sorularını sorarım. Çünkü “başarılı olmak” net bir hedef değildir.  İş hayatınızda ya da ikili ilişkilerinizde başarılı olmak istiyor istiyor olabilirsiniz.  Akademik olarak ilerlemek ya da bir proje yapmak gibi işinizle ilgili başarmak istediğiniz şeyler olabilir ya da daha sağlıklı ilişkiler kurmak, öfkenizi kontrol etmek, kendinizi daha rahat ifade edebilmek gibi sosyal hayata ve ilişkilere dönük başarılar da istiyor olabilirsiniz.  Bakın, hedefleriniz net, gerçekçi, ölçülebilir, ulaşılabilir oldu. Ayrıca bunları bir yıllık zaman diliminde gerçekleştirmek isteyebilirsiniz. Bu bir yılı da dörder aylık zaman dilimlerine böldüğünüzde kısa, orta ve uzun vadede hedefe yönelik ilerlemelerinizi görebilir, engel oluşturabilecek durumları fark ederek çözüm yolu üretebilirsiniz. Hatta daha çok motive olursunuz hedefinize ulaşmak için.

Yeni yılı kutlarken sağlık, mutluluk, başarı diliyoruz değil mi? Evet, fiziksel ve duygusal sağlığınız önemli. Sağlıklı olabilmek için düzenli uyku ve beslenmenin yanında spor yapmak ve olumsuz alışkanlıklardan uzak durmak gerekiyor. Aile üyeleri ve arkadaşlarla derin, samimi ilişkiler geliştirebilmek fiziksel ve duygusal sağlığı güçlendiren, insanı mutlu eden bir faktör. Bu arada içsel yolculuğunuzu da unutmayın. Kendinize zaman ayırmak, kendinizle barışık olmak, kendinizi sevmek, kendinize güvenmek, olumlu yönlerinizi güçlendirmek, pek de beğenmediğiniz yönlerinizi değiştirmeye çalışmak sağlık, mutluluk ve başarıyı beraberinde getirecektir.  Ayrıca sizi stresten de uzak tutacaktır.

Buraya kadar okuduysanız eğer;

Bunları zaten yapıyorum diyorsanız, sizi kutluyorum. Siz de kendinizi kutlayın ve kendinizle gurur duyun lütfen!
Bunları biliyorum ama uygulayamıyorum diyorsanız, zamanın hızla geçtiğini hatırlatmak isterim.  Önce sizi engelleyen şeyleri tespit edin, sonra da bahane üretmeden, ertelemeden bildiklerinizi uygulamaya başlayın.

Bunları hiç bilmiyordum ya da nasıl yapacağımı bilmiyorum diyorsanız, öğrenmek için fırsat çıktı demektir.  Kitap okuyarak, film izleyerek, bir eğitime dâhil olarak, bir arkadaşınızla sohbet ederek ya da bir profesyonelden destek alarak yeni şeyler öğrenebilir, olmak istediğiniz insana doğru adım atmaya başlayabilirsiniz.  Unutmayın ki öğrenmek için, gelişmek için gerekli güç ve motivasyon sizin elinizde.

Yeni Bir Yıl , Yeni Bir Sen….. Neden Olmasın? Her şeyin gönlünüzce olacağı bir yıl diliyorum…

                     

 

 

1 Ocak 2024
Doç. Dr. Sinem TARHAN

Bartın Üniversitesi

Eğitim Fakültesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık