image/svg+xml
image/svg+xml

Blog Yazısı-1. Başlarken




BLOG YAZISI SERİMİZE BAŞLARKEN...


Sevgili okurlarımız,

BARÜ ÖğrenGeliş olarak düzenli olarak öğrenme ve öğretmenin geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla blog yazısı serimize başlıyoruz. Bu ortam aracılığıyla alanında uzman akademisyenlerimize, meraklı öğrencilerimize ve katkı sağlamak isteyen tüm paydaşlarımıza öğrenme ve öğretme noktasında deneyimlerini paylaşmalarına fırsat sunuyoruz. Klişeleşmiş bu sözü hatırlarsınız. “Bilgi paylaştıkça çoğalır”. İnsanların bildiklerini kendinde saklaması çevresiyle paylaşmaması bir nevi bencilliktir. Bilgiyi saklama hastalığı gelişimin önünde duran bir engel gibidir. Bildiklerinizi paylaşmak ise adeta bir mum gibi yanmayan diğer mumları yakmaya benzer. Ancak bu şekilde dünya apaydınlık olur. Biz de “Bilgi paylaştıkça çoğalır, gelişir ve değişir” diyoruz. Çünkü bu şekilde bir sistem, beraberinde yeniliği ve inovasyonu getirir.


Günümüz teknolojisi artık bilginin paylaşılmasındaki tüm engelleri ortadan kaldırarak muazzam bir bilgi akışına olanak sağlıyor. Bu kapsamda günlük yaşamda bir kavramı sıkça duymaya başladık. “Açıklık”. Bu kavramın paylaşmak, iş birliği yapmak ve üretmekle yakından ilişkili olduğunu söyleyebiliriz. Örnek olarak günümüzde açık kaynak (open source) kod, açık kaynak yazılım gibi kavramları duymuşuzdur. Bu kavram herkesin katkısıyla geliştirilebilen, değiştirilebilen merkeziyetsiz bir üretim mekanizmasına vurgu yapıyor. Yani bir program ya da yazılım herkesin katkısıyla oluşturulur. Sahibi yok. Hatta çoğunlukla ücretsiz dağıtılır. Bu durum programın sürekli geliştirilmesine, bir açıkla karşılaşılsa bile başkalarının müdahalesine açık olduğunu gösterir. Evet, kısaca “Akıl akıldan üstündür” mantığıyla çeşitlilik ve kalite artıyor. Bu kavram öğrenme ortamları için de benzerdir. Açık eğitim, açık ders, açık ders materyalleri, açık içerik gibi… Herkesle paylaşılan bir öğrenme içeriği, hata olsa bile düzeltilebilir ve geliştirilerek en iyi hale getirilir durumdadır.

BARÜ ÖğrenGeliş olarak bu anlayışı destekliyoruz. Sizlerin öğrenmesini kolaylaştırmak, gelişiminize destek olmak için buradayız… Öğrenme ve öğretmeyi geliştirici ve katkı sağlayıcı her türlü içeriği açık olarak sizlerle paylaşmak için çalışıyoruz. ÖğrenGelişten çıkan bir bilginin küçük de olsa gelişimsel dönüşüme katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bir tırtılın rengârenk kelebeğe dönüşmesi gibi… Bu doğrultuda BARÜ ÖğrenGeliş olarak hayat boyu öğrenmeye katkı sağlayacak her türlü bilginin yayılmasında öncülük etmek için sizlerleyiz. Elbette, sizin de desteğinizle insana ve hayata dair paylaşımlarınızla ve katkılarınızla birbirimizden öğrenerek ve birlikte büyüyerek… Sizler kimsiniz? Akademisyenimiz, idari personelimiz, öğrencimiz, mezunumuz, iş birlikçi kamu ve özel kurumlarımız ve tüm paydaşlarımızla hepiniz ÖğrenGeliş’in değerli birer parçasısınız.  

Bu hareketimize destek olmak, daha fazla kişiye dokunmak ve bilginin yayılımına katkı sağlamak için yazılarınızı bize iletişim adresinden ulaştırabilirsiniz. Bir bireyin öğrenmesine yardımcı olacak her şey, kapsama alanımıza girmektedir. Bu bilimsel bir içerik olabileceği gibi, deneyimlerinizi paylaştığınız bir yazı da olabilir. Bir fotoğraf hatta bir video da olabilir… İlgi duyduğunuz, uzmanlığınız olan bir konuda ÖğrenGeliş üzerinden eğitim, seminer de verebilirsiniz. Teknoloji, psikoloji, sanat, tasarım, spor, öğrenme, sağlık, finans, fen, mühendislik, edebiyat… İnsan hayatına dokunduğunu düşündüğünüz yarar sağlayan her türlü içeriği ÖğrenGeliş aracılığıyla daha çok kişiye ulaştırabilir onların gelişimlerine katkı sağlayabilirsiniz. Hepsine ve hepinize yetecek kadar yerimiz var… Hayat boyu öğrenmenizi destekleyecek seminer, eğitim vs. taleplerinizi de bize iletebilirsiniz.

“ÖğrenGeliş” mottomuzla olgunlaşmak, yazılarımızda ve paylaşımlarımızda buluşmak dileğiyle…

 

27.11.2023
Doç. Dr. Mustafa FİDAN
Bartın Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri